Algemeen Natuurdarmen
Welkom,
Natuurdarmen: het visitekaartje van de worst!
Voor Nederland zijn natuurdarmen naast mucosa en de varkensmagen één van de belangrijkste slachtproducten. Nederland speelt internationaal een vooraanstaande rol in deze handel. De leden van de HBS vertegenwoordigen samen circa 25% van de wereldhandel.
Natuurdarmen:
- zijn een natuurproduct;
- zijn eetbaar en licht verteerbaar;
- reageren als vlees bij drogen, roken en koken;
- zijn poreus;
- nemen voor de worst een ideale hoeveelheid vocht op;
- nemen voor de worst een excellente rooksmaak op;
- nemen voor de worst een mooie rookkleur aan;
- zijn elastisch;
- zijn natuurvriendelijk;
- hebben een aantrekkelijk ambachtelijk uiterlijk.
Publicaties
De HBS heeft de volgende publicaties uitgegeven:
- Natuurlijk, natuurlijk-waaier". Met praktische tips en technische informatie over natuurdarmen.
- Brochure "Natuurdarmen in Praktijk". Met meningen, toepassingen en vaktips.
Deze publicaties zijn bij de secretaris van de vereniging op te vragen.
Formaten natuurdarmen
De doorsnede ofwel het kaliber van een natuurdarm is uitgedrukt in millimeters en wel in gevulde toestand van de worst. Voorbeeld: kaliber 20/22 betekent tussen 20 en 22 mm. De kleur van de afbinding van de bos darmen geeft in de regel het kaliber van de darm aan.
Levereenheden natuurdarmen
Levering van gesorteerde natuurdarmen vindt plaats in bossen. De lengte van zowel de bos als de einden in de bos varieert. De meest voorkomende lengte van een bos is 100 yards ofwel 91.4 meter. Een bos van deze lengte wordt door de vakman vaak “hank” genoemd. Vaststellen van de lengte van een bos vindt plaats in opgeweekte toestand, zowel machinaal als handmatig.
Opslag natuurdarmen
Bewaar ongezouten darmen koel bij een temperatuur tussen 0°C en7°C. De conservering van natuurdarmen vindt in de regel plaats door het met zout terugbrengen van de wateractiviteit naar nul. De aldus gerealiseerde houdbaarheid is tenminste 2 jaar.